SNS: Vláda vie, že učitelia si nemôžu dovoliť dlho štrajkovať

20.11.2012 Bratislava

Bratislava 20. novembra (TASR) - Vláda v rokovaní s učiteľmi neustupuje a volí vyčkávaciu taktiku, lebo vie, že učitelia nemôžu dlho štrajkovať jednak z finančných dôvodov, jednak pre obavy, čo si počnú rodičia doma s deťmi. Pre TASR to dnes vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

Podľa Danka vláda využíva aj spoluprácu s Konfederáciou odborových zväzov (KOZ) na to, aby pri rokovaniach tlačila na odborový zväz učiteľov. "Slovenská národná strana vyjadrila plnú podporu predsedovi odborového zväzu učiteľov pri vyjednávaní s vládou. Sme šokovaní, že vláda, uvedomujúc si, že počas štrajku učitelia musia platiť odvody, ich tlačí k múru," vyhlásil Danko.

Dodal, že nesúhlasí s argumentáciou predstaviteľov vládneho kabinetu, podľa ktorej v tejto chvíli jednoducho nie sú k dispozícii prostriedky na väčšie ako päťpercentné zvýšenie učiteľských platov. "Ročne odchádza zo Slovenska niekoľko miliárd eur v podobe zisku zahraničných spoločností. Ak vláda žiada pochopenie od občanov, nech to isté žiada prostredníctvom zdanenia aj od monopolov, bánk, energetických podnikov a podobne," zdôraznil predseda SNS.

Štrajkový výbor odborového zväzu na pondelkovom (19. 11.) zasadnutí potvrdil začiatok štrajku na 26. novembra. Svoje rozhodnutie odborári odôvodnili tým, že od ministrov školstva a financií nedostali na poslednom rokovaní u prezidenta SR tento pondelok garancie na splnenie svojich požiadaviek.

Odborári sú s vládou ochotní ešte rokovať. Naďalej však trvajú na zvýšení platov školských zamestnancov v regionálnom a vysokom školstve v budúcom roku o 10 percent. Premiér Robert Fico (Smer-SD) po pondelkovom kontrolnom dni na ministerstve školstva povedal, že štát nemá na viac ako na päť percent a zrejme na tom nič nezmení ani avizovaný štrajk. "Kde nič nie je, tam ani čert neberie," povedal premiér. S odborármi je však vláda ochotná rokovať do posledného dňa. Šéf rezortu financií Peter Kažimír v pondelok (19. 11.) povedal, že stále je dosť času na dohodu.
 

Vyberte región